Hundadoption i Sverige

I Sverige finns det många hundägare som har valt att adoptera sin fyrbenta vän istället för att köpa en hund från en uppfödare. Detta är inte bara ett ansvarsfullt beslut ur djurskyddssynpunkt, utan även ett sätt att erbjuda en andra chans till ett hundliv fyllt av kärlek och omtanke. I den här artikeln kommer vi att gå igenom steg-för-steg hur du kan gå tillväga för att adoptera en hund i Sverige, vad du bör tänka på och vilka organisationer som hjälper till med adoptionsprocessen.

2. Varför adoptera en hund?

Det finns flera skäl till att adoptera en hund istället för att köpa en från en uppfödare. För det första kan adoption hjälpa till att minska antalet hemlösa hundar och avlasta överfulla hundhem. Dessutom finns det många hundar som behöver ett nytt hem på grund av olika omständigheter, såsom att deras tidigare ägare inte längre kan ta hand om dem eller att de har blivit övergivna. Genom att adoptera en hund får du chansen att erbjuda en trygg och kärleksfull miljö för en hund som annars kanske inte skulle få det.

3. Förberedelser inför hundadoption

Att adoptera en hund är ett stort ansvar och det är viktigt att du förbereder dig noggrant innan du påbörjar processen. Här är några steg att följa:

 • Informera dig om vad det innebär att ha en hund och vilket ansvar det medför. Det kan innebära att läsa böcker, gå på kurser eller prata med andra hundägare.
 • Utred vilken hundras eller hundtyp som skulle passa dig och din livsstil bäst. Det är viktigt att välja en hund som har samma energinivå och behov som du.
 • Se över din bostadssituation och se till att du har tillräckligt med plats och tid för en hund. Du bör också kontrollera att du får ha hund i din bostad enligt hyresavtalet eller bostadsrättsföreningens regler.
 • Planera din ekonomi och se till att du har råd med de kostnader som hundägande innebär, såsom mat, försäkringar, veterinärbesök och hundkurser.

4. Hitta rätt hund för adoption

När du känner dig redo att adoptera en hund är det dags att börja leta efter en passande kandidat. Det finns flera organisationer och hundhem i Sverige som hjälper till med adoptionsprocessen. Några exempel är Hundstallet, Djurskyddet och lokala hundhem runt om i landet. Här är några tips för att hitta rätt hund att adoptera:

 • Surfa på hundhemmens och organisationernas hemsidor för att se vilka hundar som finns tillgängliga för adoption. De flesta har detaljerade beskrivningar av hundarnas personlighet, behov och bakgrund.
 • Kontakta hundhemmet eller organisationen för att få mer information om den hund du är intresserad av. Du kan även fråga om möjligheten att besöka hunden för att se hur ni fungerar tillsammans och om det känns som en bra match.
 • Var öppen för att adoptera en äldre hund eller en hund med särskilda behov. Dessa hundar har ofta svårare att hitta nya hem, men kan vara lika fantastiska sällskapsdjur som valpar och unga hundar.
 • Var beredd på att det kan ta tid att hitta rätt hund att adoptera. Det är viktigt att inte stressa fram ett beslut, utan att verkligen hitta den hund som passar dig och din livsstil bäst.

5. Adoptionsprocessen

När du har hittat en hund som du tror skulle passa dig är det dags att påbörja adoptionsprocessen. Processen kan variera något beroende på vilken organisation eller hundhem du adopterar ifrån, men generellt följer den här strukturen:

 • Ansök om att adoptera hunden genom att fylla i ett adoptionsformulär. Detta formulär innehåller frågor om din bakgrund, bostadssituation, erfarenhet av hundar och hur du planerar att ta hand om hunden.
 • Vänta på att hundhemmet eller organisationen behandlar din ansökan. Detta kan ta allt från några dagar till flera veckor, beroende på hur många ansökningar de har att hantera.
 • Om din ansökan godkänns kommer du att få besked om detta och en inbjudan att träffa hunden igen, ofta i samband med en så kallad "hemmaprovning". Under hemmaprovningen får hunden bo hos dig i en till två veckor för att se om ni fungerar bra tillsammans och om hunden trivs i sitt nya hem.
 • Om hemmaprovningen går bra och både du och hundhemmet/organisationen känner att hunden har hittat sitt nya hem, kommer adoptionen att slutföras. Du får då skriva på ett adoptionsavtal och betala en adoptionsavgift som täcker en del av hundhemmets eller organisationens kostnader.

6. Efter adoptionsprocessen

Grattis, nu har du adopterat en hund och är redo att påbörja ert gemensamma liv tillsammans! Härär några tips för att göra övergången så smidig som möjligt för både dig och din nya fyrbenta vän:

 • Skapa en trygg och bekväm miljö för hunden att komma hem till. Se till att du har en hundsäng, matskålar, leksaker och andra nödvändigheter redo.
 • Ge hunden tid att anpassa sig till sitt nya hem och rutiner. Var tålmodig och förstående när det gäller eventuell rädsla, osäkerhet eller beteendeproblem som kan uppstå i början.
 • Bygg upp en stark relation med din hund genom positiv förstärkning och träning. Gå på hundkurser tillsammans och skapa en bra kommunikation mellan er.
 • Se till att din hund får tillräckligt med motion och mental stimulans. Detta är viktigt för att hunden ska må bra och hålla sig frisk och lycklig.
 • Var noga med att hålla kontakt med hundhemmet eller organisationen som du adopterade hunden ifrån. De kan erbjuda råd och stöd om det uppstår några problem längre fram.

Sammanfattning

Att adoptera en hund i Sverige är en ansvarsfull handling som kan ge en andra chans till ett kärleksfullt hem för en hund som behöver det. Genom att följa stegen ovan och förbereda dig noggrant inför adoptionen kan du hitta den perfekta hunden för dig och din livsstil. Tänk på att adoption är en livslång åtagande och att det kräver tid, engagemang och resurser för att ge din hund det bästa möjliga livet.

Vanliga frågor om hundadoption i Sverige

 1. Var kan jag hitta en hund att adoptera i Sverige? - Det finns flera hundhem och organisationer som hjälper till med adoptionsprocessen, såsom Hundstallet, Djurskyddet och lokala hundhem runt om i landet.
 2. Hur mycket kostar det att adoptera en hund? - Adoptionsavgiften varierar beroende på hundhemmet eller organisationen, men det ligger oftast mellan 2 000 och 6 000 SEK. Denna avgift täcker en del av hundhemmets eller organisationens kostnader.
 3. Vad ingår i adoptionsavgiften? - Ofta inkluderar adoptionsavgiften grundläggande veterinärvård såsom vaccinationer, kastrering eller sterilisering, avmaskning och eventuell id-märkning.
 4. Hur lång tid tar adoptionsprocessen? - Adoptionsprocessen kan variera i längd, men det kan ta allt från några veckor till flera månader beroende på hundhemmets eller organisationens arbetsbelastning och hurlång tid det tar att hitta en hund som passar dig och din livsstil.
 5. Kan jag adoptera en hund om jag bor i lägenhet? - Ja, det är möjligt att adoptera en hund även om du bor i en lägenhet. Det viktigaste är att hunden får tillräckligt med motion och mental stimulans samt att din bostadssituation tillåter husdjur enligt hyresavtalet eller bostadsrättsföreningens regler.
Loading...